Show Filters

Du vill ge bort en plyschleksak i present, men tvekar fortfarande om vilken modell du ska välja. I det här fallet kan du välja ett måste, nämligen nallebjörnen.

Björnens ursprung

De första nallebjörnarna, med namnet Teddy Bear, dök upp i USA 1903. Vid den tiden var USA:s president Theodore Roosevelt, med smeknamnet ”Teddy”, ett stort fan av jakt. I november 1902 var han i Mississippi där några kaninjägare erbjöd sig att skjuta en skadad björnunge som var bunden till ett träd, så att han kunde lägga till ytterligare en trofé till sin jaktlista.

Theodore Roosevelt, som var chockad över ett sådant förslag och ansåg att det stred mot sportens sedvänjor, vägrade att döda djuret och beordrade att det skulle släppas omedelbart. Historien spreds och blev snabbt viral. Uttrycket ”Teddys björn” användes omedelbart i karikatyrer, särskilt av Washington Posts karikatyrtecknare Clifford Berryman, som förevigade den rörande och gripande scenen där presidenten skonar en björnunge i sin utgåva av den 16 november 1902.

Morris Michtom, som drev en butik som sålde konfektyr, leksaker och trasdockor tillverkade av hans fru, upptäckte karikatyren. År 1903 saluför han en nallebjörn som han kallar Teddy, med presidentens tillstånd. Denna nallebjörn skulle komma att få en global framgång. Björnen blir ett flaggskepp bland barnens uppstoppade djur och återfinns bland lagret i de flesta leksaksaffärer. Han blev en oumbärlig, oskiljaktig vän till barn och inspirerade många författare. Den mest kända litterära karaktären är utan tvekan Nalle Puh, skapad av Alexander Milne för sin son 1926.

Varför varje barn bör ha en nallebjörn

I en alltmer virtuell värld kommer nallen att skapa en bro mellan det verkliga och det imaginära, vilket är så viktigt för varje barn. Att vandra i en värld av berättelser, berättelser, fantasi och iscensättning är faktiskt barndomens kännetecken. Nallebjörnen är också ofta det första gosedjuret vi äger.

Den följer med oss under hela vår barndom och hjälper oss att bygga upp oss själva. Specialister kallar detta för ”symboliskt spel”: barnet använder det som det ser, hör och upplever för att bygga upp sin verklighet, för att associera och kombinera. Det gör det också möjligt för barnet att lära sig att leva tillsammans med andra. När ett litet barn leker med andra barn lär det sig att dela med sig, vänta på sin tur, kompromissa och lösa små tvister. De lär sig att säga nya ord, uttrycka sina idéer och göra sig förstådda.

Varför gillar barn nallar?

Barn älskar nallar eftersom de är en symbol för mjukhet. Paradoxalt nog symboliserar björnen också makt och styrka. Men blandad med sin ömhet ses den inte som ett våldsamt djur, utan snarare skyddande, som pappa. Enligt detta patriarkala schema försvarar han sitt territorium och skyddar sina nära och kära. Barnet känner sig alltså helt trygg. Det är också till honom som barnet kommer att anförtro sig, vilket gör det möjligt för det att evakuera sina tvivel, rädslor och ångest.

<Hur väljer man en nallebjörn?
Ett mycket litet barn (under ett år) behöver visuell stimulans. Välj en björnplysch som är rik på primärfärger som rött, grönt och blått. Ljusa färger hjälper barnet att utveckla visuella färdigheter. Barn kommer dock att ha en preferens för röda toner. De påminner dem om det ljus som de såg under graviditeten genom sin mammas livmoder.

Detta är också anledningen till att varmt ljus på natten har en lugnande effekt på rastlösa barn. Du bör också välja en björn som är liten och lätt att ta tag i, med tassar som är tillräckligt långa för att barnet ska kunna ta tag i dem. Slutligen, i den här åldern tar barnet allt till sin mun, det rekommenderas att välja mycket mjuka och ganska släta material, utan hår, för att undvika att barnet sliter av dem med tänderna.

Runt 18 månaders ålder börjar ångest inför mörkret dyka upp. Nallebjörnen kommer därför att ge komfort till barnet och hjälpa det att somna. Genom att hålla en plyschleksak kan barnet få en övergång mellan dagens hyperaktivitet och nattens tomhet. Du kan också välja våra vita LED-kuddebjörnplysch som varmt lyser upp rummet och hjälper till att somna.

För ett äldre barn kan du välja mindre konventionella plyschleksaker med originell design.

Dessutom bör du veta att alla plyschleksaker som säljs på webbplatsen Min-gosedjur.se är tvättbara, vilket gör att de kan erbjudas till varje barn. De kan maskintvättas, kemtvättas eller handtvättas beroende på vilken modell som väljs.