Korg

Svensk Kundservice 🇸🇪

–10% NU MED KODEN RDM10

4,4/5 Kundrecensioner ★★★★★

Hur man rengör en antik teddybjörn

Hur rengör man en antik teddybjörn?

Oavsett om du är en inbiten nallebjörnsälskare eller en förälder som vill återanvända familjens nalle, kommer du säkert att känna till en fråga: hur rengör man en gammal nallebjörn utan att skada den? Att tvätta en nalle vars stoppning hänger i en tråd verkar vara en extremt riskabel operation. Men du vill ge den ett nytt liv, oavsett om den har funnits med dig hela ditt liv eller om den var den första som kom ut från Steiff-fabriken. Det är just detta som vi kommer att berätta om i den här artikeln. Vi kommer att lista flera metoder och beskriva varje steg i detalj så att du kan rengöra din antika björn ordentligt .

Metoder för torr rengöring

Vi börjar med de minst invasiva (men ändå snabbaste) metoderna för att rengöra en antik nallebjörn. Å andra sidan kommer de inte att bli av med de mest envisa fläckarna.

Bakpulver

Bakpulver ses ofta som det ultimata mormorstricket och är mycket användbart här för att avlägsna feta fläckar samtidigt som det desodoriserar nallebjörnen. Följ guiden.

  • Strö över den gamla nallen. Var inte rädd för att gå alldeles ut och svepa in den helt och hållet, särskilt på de fläckiga områdena.
  • Låt nallen vila i en tygpåse. Det räcker med några timmar, kom ihåg att röra om då och då.
  • Ta ut den ur påsen och damm din teddybjörn med en trasa eller borste . En av fördelarna med bakpulver är att det är livsmedelssäkert, vilket innebär att även om en del av det blir kvar i håret på din gamla björn är det säkert.

Stärkelse, en gåva till din vän

Mycket användbart när man försöker rengöra känsliga tyger, det går att göra sin egen med potatis eller majsmjöl, vi låter dig titta. Följ sedan dessa steg.

  • Beroende på dess skick, fukta din stärkelse något om den är i pulverform och applicera den sedan direkt på fläckarna på din gamla björn, med en sprayer om stärkelsen är flytande eller genom att gnugga in en pasta.
  • Låt björnen stå utomhus tills stärkelsen torkar.
  • När det är torrt kan du ta bort stärkelsen genom att skrapa eller gnugga försiktigt.

Karantän

Som en sista utväg för mycket gamla björnar som inte längre tål mänsklig kontakt kan du åtminstone befria dem från kvalster innan du förvarar dem i din samling.

  • Lägg din gamla björn i en plastpåse. Du kan tillsätta malkulor, i så fall kan du sluta i detta skede, men kom ihåg att ta ut den ur påsen efter 14 dagar.
  • Lägg påsen (med din björn) i en frys i 48 timmar.
  • Ta ut björnen ur påsen och låt den tina vid låg temperatur (som i kylskåp).

Les méthodes de lavage à l'eau

Metoder för vattentvätt

Dessa metoder tar längre tid än kemtvättmetoderna och rekommenderas inte för nallar som är alltför skadade av tiden. De är dock också mycket effektivare.

Fläcktvätt

Den här metoden använder minst mängd vatten av alla de metoder vi erbjuder. Den kommer också att kräva mest ansträngning.

Om du har en Marseille tvål

  • Vi utgår från att du har en 100 % Marseille-tvål. Fukta ett hörn av den lite och applicera den försiktigt på fläcken/fläckarna på ditt gamla uppstoppade djur så att du inte skadar det.
  • När tvålen är applicerad gnuggar du fläcken tills den är borta. Den här delen kan vara lång och svår. Tveka inte att komma tillbaka till den flera gånger om det behövs.
  • Rengör eventuellt kvarvarande tvålskum med en lämplig trasa, till exempel en fuktad flanell.

Om du inte har någon

Du behöver fortfarande ett tvättmedel.

  • Fukta teddybjörnen eller de berörda delarna av teddybjörnen. Om det är för mycket kan du använda följande metod.
  • Applicera tvättmedlet sparsamt på de våta områdena. Målet här är att inte göra för mycket skum så att du kan skölja av det ordentligt efteråt.
  • För resten följer du de sista stegen i den föregående metoden.

Det stora badet

När du använder den här metoden ska du se till att din gamla nalle inte suger upp för mycket vatten, vilket skulle kunna skada den.

  • Förbered din björn och dess bad. Ta bort de olika kläder och tillbehör han har (om möjligt) och förbered en stor behållare med varmt vatten som du häller några droppar tvål i.
  • Doppa din björn i vattnet och tvätta honom. Tricket här är att inte dränka ner din nalle helt och hållet, utan bara en smutsig del i taget. Detta förhindrar att björnen absorberar för mycket vatten på en gång. För att ta bort fläckarna gör du exakt samma sak som med Marseille-tvålmetoden. Detta kommer dock att kräva mycket mindre ansträngning.
  • Skölj ditt uppstoppade djur så att tvålen avlägsnas helt och hållet. Precis som i det föregående steget är det lämpligt att skölja del för del.

Il est temps de sécher votre ours

När du har tvättat är det dags att torka din björn

Detta är de sista stegen i var och en av de tidigare metoderna. Vi har separerat dem så att vi inte behöver upprepa oss.

Spinna

Det här steget kräver att du är extremt försiktig med plyschet. Du måste pressa varje del av björnen försiktigt för att få ut så mycket vatten som möjligt samtidigt som den behåller sin ursprungliga form. När detta är gjort ska du torka bort överflödig fukt från pälsen med en handduk. Du kommer att spara mycket tid på torkningen genom att göra detta, så vi rekommenderar det.
Var dock försiktig så att du inte ger efter för vissa automatismer: att vrida din nalle i alla riktningar som du skulle göra med en kökshandduk kommer bara att skada den ytterligare.

Torkning

Att lufttorka din nalle platt på en varm och torr plats är den lösning vi rekommenderar mest. Det är naturligtvis den långsammaste, men det är den som har störst sannolikhet att du får tillbaka din nalle i det skick du vill ha den. Om luddigheten inte är alltför skadad går det dock att använda en hårtork om du har ont om tid. Se till att du använder det minst heta alternativet och att du håller den mer än en meter från pälsen.

Borstning

Du är nästan framme, så försumma inte detta sista steg. Det ger inte bara din gamla björn lite glans, utan gör också att du kan upptäcka hårda delar av pälsen, vilket tyder på att du inte helt har tagit bort tvålen från det området. Du behöver bara skölja björnen igen.

Saker som du INTE ska göra

Laver votre ours à la machine

Maskintvätta din björn i maskin

Vi talar omhårt använda björnar som inte längre har samma elasticitet som förr, elleräldre björnar som inte skapades med det här alternativet i åtanke. Detta gäller även för torktumlaren.

Dammsugning med en dammsugare

Detta är det bästa sättet att ytterligare fräsa upp din nallebjörn. Du kan dock prova detta med nyare (och starkare) gosedjur om du känner för det.

Du har nu en helt ny antik björn

Vi hoppas att vi har kunnat hjälpa till att ge några av dina gamla björnar nytt liv. Tveka inte att låta oss veta i kommentarerna, vi vill gärna höra från dig. Om du dessutom känner till några andra metoder för att rengöra gamla nallebjörnar vill vi gärna höra av dig i kommentarerna så att vi kan dela med oss av dem till alla. Länge leve teddybjörnar!

Gratis leverans

från 568 Kr av köpet*

Svenska leverans

Deliverly överallt i Sverige

100 % säker

PayPal / MasterCard / Visa

10 % rabatt på hela butiken!

Gå med i vår VIP-kundlista och ta del av våra exklusiva erbjudanden, kampanjer, privata försäljningar och få din välkomstgåva.