Korg

Svensk Kundservice 🇸🇪

–10% NU MED KODEN RDM10

4,4/5 Kundrecensioner ★★★★★

nallebjörn och stickgarn

Hur gör man en plyschleksak själv?

Vill du ge ditt barn en mjukisdjur? Det här är en bra idé! Din lilla kan göra den till sin bästa vän och lekkamrat. Hans gosedjur kommer att följa med honom när han lär sig och trösta honom på natten. Han kommer aldrig att känna sig ensam.

Du behöver förresten inte köpa en för att ge ditt barn en gosedjur. Du kan göra en plyschleksak själv. Allt du behöver är tid, tålamod och några förnödenheter för att göra den.

Är du frestad av idén?

I den här artikeln kommer du att upptäcka alla steg du måste följa för att göra en plyschleksak. Men först ska vi titta på några goda skäl att göra ditt barns gosedjur själv.

Varför göra ett plyschdjur själv?

En mjukisdjur är en traditionell babyleksak. Det är vanligtvis den första leksaken som ett barn får. Oftast används den som en födelsedagspresent.

Det är därför naturligt att du vill ge en sådan till ditt småbarn. Den gosiga leksaken kommer att bli hans gosiga leksak och kommer att följa med honom i hans psykologiska utveckling. För mer information om detta ämne kan du läsa vår artikel om varför en gosedjur är viktig för ett barn.

Annars finns det, som vi nämnde i inledningen, ingen anledning att köpa en mjukisdjur. Det är en leksak som du kan göra själv.

Attgöra en plyschleksak är faktiskt en ganska enkel operation, inom räckhåll för alla. De enda kraven är motivation, tid och de verktyg och material som behövs för att göra den. Du kommer att se i ett stycke nedan att det inte är svårt att hitta dem.

Förutom processens enkelhet har tillverkning av plysch också många andra fördelar. Bland annat gör det att du kan :

  • Lägga till en personlig prägel på ditt småbarns filt. Den kommer att vara full av historia och ditt barn kommer att knyta ett speciellt minne till den.
  • Skapa en unik karaktär som speglar din kärlek till ditt lilla barn.
  • Se till att plyschan inte innehåller några kemikalier eller andra ämnen som kan äventyra ditt barns hälsa och välbefinnande.

Kort sagt är en gör-det-själv-plyschleksak bättre än alla andra modeller som finns på marknaden. Det kommer att vara en perfekt present till din nyfödda.

Vad behöver jag för att göra en mjukisleksak?

Syr du redan? Eller kanske vet du en hel del om det? I så fall har du förmodligen redan de grundläggande verktygen för att göra en plyschleksak till ett barn.

Om inte behöver du inte få panik! De finns lätt tillgängliga i hantverksbutiker. Så vad behöver du?

Inte särskilt mycket i alla fall:

  • Sytråd och nålar;
  • En sax;
  • Tyg eller syntetisk päls;
  • Fyllning av hög kvalitet;
  • Knappar för att skapa ögonen;
  • Eventuella andra tillbehör som du kan lägga till för att göra ditt barns plysch ännu mer personlig.

När det gäller tyg beror valet främst på vilken typ och form av plysch du vill göra. Är det en teddybjörn, en teddyhund eller en enkel teddystjärna?

Om du vill göra ett gosedjur är konstgjord päls ofta det bästa valet. Detta tyg gör att leksaken ser mer realistisk ut. Dessutom är konstgjord päls oftast mjuk och behaglig att känna på.

Det är dock inte nödvändigtvis lätt att arbeta med. Om detta är ditt första försök är det därför bättre att välja ett tyg som är lättare att hantera, till exempel bomull eller filt.

Om du är mer erfaren kan du gå direkt till frottétyg. Finishen är bättre och tyget känns mjukt och behagligt mot huden. Din lilla kommer att älska att mysa med sin gosedjur!

Slutligen, om du vill köpa ett mönstrat tyg för ett snyggare utseende bör du undvika att välja en modell med färgämnen eller färgad med kemikalier. Dessa är inte bra för ditt barns hälsa.

Vilka steg ska man följa när man tillverkar en plyschleksak?

Har du samlat ihop alla material och verktyg som du behöver för att göra en plyschleksak? Då kan du börja processen. Det är flera steg inblandade, som vi kommer att beskriva för dig ett efter ett nedan.

Steg 1: Skapa ett plyschmönster

Det här är det första du måste göra. Mönstret som du skapar kommer att vägleda dig när du tillverkar plyschleksaken.

Men vad är ett mönster egentligen?

Tja, på ett mycket enkelt sätt kan ett symönster definieras som en ritningsmässig representation av plagget eller, i vårt fall, plyschleksaken som ska sys sett framifrån eller bakifrån.

Det är ganska enkelt att göra:

  • Till att börja med måste du ta ett papper och rita djuret eller plyschformen som du vill designa på det. Oroa dig inte! Det finns ingen anledning att skapa en perfekt teckning. Det räcker med en enkel representation av ryggen och ansiktet. Storleken på ritningen måste dock matcha storleken på plyschdjuret du ska göra.
  • Därefter måste du klippa ut pappersarket enligt den ritning du har skapat.
  • Ta nu tyget och lägg det utklippta mönsterarket ovanpå. Spåra in mönstret på tyget med hjälp av detta ark.
  • När du har gjort detta är allt du behöver göra att klippa ut tyget enligt denna spårning.

Bra att veta: Det är lämpligt att göra uppspårningen och skärningen två gånger för att få två sidor som kommer att användas som baksida respektive framsida för plyschan.

Om du har bråttom och inte har tid att göra ett mönster själv kan du ladda ner färdiga mönster direkt från internet. Oavsett vilken form av gosedjur du vill göra kan du lätt hitta det på nätet.

Steg 2: Sy plyschan

Tygerna är nu utskurna. Du har nu en liten glimt av ditt barns framtida gosedjur. Allt du behöver göra nu är att sätta ihop allt för att få ihop gosedjuret. Och i det här skedet börjar det med sömnaden. Här är stegen att följa för att sy gosedjuret:

  • Börja med att nålar på varje sida av plyschan. Detta gör det lättare för dig att sy och förhindrar att du gör misstag. Det är också här du måste välja vilken typ av sömnad du ska använda: synlig eller osynlig. För det första alternativet är det på den synliga sidan som du ska sy. Om du föredrar osynligt ska den inre sidan sys.
  • Nu kan sömnaden börja. Och här är det viktigt att börja uppifrån, det vill säga från huvudet på gosedjuret.
  • Sy kanterna lite i taget. Var noga med att lämna ett litet område osytt. Detta kommer att användas för att stoppa in stoppningen i nallen. Se till att det finns tillräckligt med utrymme för att föra in din hand.

Steg 3: Fyllning av plyschan

För att göra en säker och pålitlig plyschleksak till barnet är det viktigt att använda fyllning av hög kvalitet. Detta är viktigt för att minska risken för allergi eller sjukdom för ditt barn.

Men det måste också vara hållbart och motståndskraftigt mot slitage. Plyschan kommer att kramas, tuggas och vridas på. Om den inte är tillräckligt stark kommer den att skadas mycket snabbt!

För en babyplysch använder vi i allmänhet ull eller vaddstoppning. Men om din lilla människa är van vid att ta med sig sin gosedjur utomhus bör du välja syntetiska material. Var kan du hitta dem?

Det är enkelt! Det är bara att gå till en hantverksbutik eller konstbutik.

Men du kan också klara dig utan dessa typer av stoppning för en gör-det-själv-plugg. Om du har bomull eller enkla tyger hemma kan detta fungera mycket bra.

Kort sagt, när du väl har stoppningen är det nu dags att stoppa in den i leksaken. Återigen, börja med huvudet. Fortsätt sedan med lemmarna (händer och fötter) innan du avslutar med resten av kroppen.

Var försiktig, om du har valt osynliga sömmar, glöm inte att vända leksaken lite i taget till rätt sida innan du stoppar den.

Steg 4: Slutlig sömnad av plyschan

Har du stoppat färdigt plyschan? Då har du nått det sista steget i tillverkningen av ditt barns gosedjur: den slutliga sömnaden.

Du måste sy ihop det lilla hålet som du lämnade i förväg så att du kan sätta in stoppningen. Det är också under detta sista steg som du ska lägga till de olika tillbehör som du har köpt för att personifiera din plysch.

Dessa inkluderar knappar för ögonen eller näsan, bågar och pärlor för att försköna djuret och alla andra tillbehör som ytterligare kommer att personifiera leksaken.

När allt är klart kan du gratulera dig själv, för du har gjort klart en plyschleksak till ditt småbarn.

Slutsats om hur man gör en plyschleksak själv

Du vet nu hur du kan göra en plyschleksak själv. Som du kan se är detta en ganska enkel uppgift. Med en god dos kreativitet kan vem som helst göra en, även av en enkel strumpa.

Allt du behöver göra är att samla ihop de nödvändiga verktygen och materialen. Sedan kan du utforma det vackraste gosedjuret som kommer att glädja din lilla älskling. Och förutom att du får en rolig aktivitet för att fördriva tiden sparar du också pengar.

Det är mycket billigare att göra en gosedjursprodukt än att köpa en. Allt beror dock på vilken typ av gosedjur du vill göra. Det finns modeller som inte kan göras för hand.

I det fallet måste du gå till en affär. Och du behöver inte gå långt för att hitta en sådan. På min-gosedjur.se kan du hitta ett stort utbud av mjuka och söta gosedjur som du kan ge ditt barn.

Gratis leverans

från 568 Kr av köpet*

Svenska leverans

Deliverly överallt i Sverige

100 % säker

PayPal / MasterCard / Visa

10 % rabatt på hela butiken!

Gå med i vår VIP-kundlista och ta del av våra exklusiva erbjudanden, kampanjer, privata försäljningar och få din välkomstgåva.