Korg

Svensk Kundservice 🇸🇪

–10% NU MED KODEN RDM10

4,4/5 Kundrecensioner ★★★★★

En nalle med en tyg på huvudet

Hur reparerar man en gosedjur?

Har ditt barns filt en reva? Har det brutit en arm eller ett ben? Börjar stoppningen läcka?

Ingen panik! Dessa saker händer ganska ofta. Och det är ingen anledning att slänga den eller byta ut den. I vilket fall som helst är en reparation av dynan möjlig.

Och du behöver inte kalla in en specialistkirurg för detta. Med rätt verktyg kan du själv reparera ditt barns mjukisdjur. Men hur?

Det ska vi förklara i den här artikeln! Men först..

Varför reparera en mjukisleksak?

En mjukisleksak i dåligt skick behöver inte kastas bort! Allt kan fortfarande repareras. Att reparera en plyschleksak är ett utmärkt sätt att spara pengar. Du behöver inte ta fram plånboken för att köpa en ny.

Men ännu viktigare är att du kan behålla det föremål som ditt barn har utvecklat ett starkt band till. Det kommer att bli svårt för honom att göra sig av med den om det inte är dags ännu. Gosedjuret är unikt och bebisen kommer inte att vilja bli utbytt mot något annat. Faktum är att hans lilla följeslagare spelar en viktig roll i hans psykologiska utveckling.

Vill du veta mer om detta? Vi bjuder in dig att läsa vår artikel om varför en gosedjur är viktig för ett barn.

Och om den var din när du var barn kan en reparation av dynan ge den ett andra liv. Att se din gamla barndomskamrat kommer säkert att väcka trevliga minnen till liv. Och när den är lagad kan du ge den till ditt barn så att den blir hans eller hennes bästa vän.

Kort sagt finns det många goda skäl att reparera ett skadat eller trasigt gosedjur. Allt vi säger är att det är bättre att behålla och reparera än att kasta bort. Dessutom kommer det att göra vår planet mycket gott! Så, låt oss återgå till huvudämnet för vår artikel: hur reparerar man ett skadat täcke?

Hur reparerar man en nallebjörn?

Är ditt barns nallebjörn skadad? Eller vill du helt enkelt väcka en gammal nalle till liv igen?

Vilken typ av reparation du behöver göra beror på tillståndet hos den teddybjörn du vill reparera. Om den är ny (eller nyligen), men bara skadad, är det kanske inte nödvändigt att rensa den. Ett enkelt stygn kan räcka för att återställa den till sitt ursprungliga skick.

Om det däremot är en gammal täcke som du vill återuppliva är det nödvändigt att rengöra den. För att undvika all risk för infektioner eller allergier måste man avlägsna damm och annan smuts som det har samlat på sig under den tid det har legat i källaren eller på vinden.

Slutligen är det bara att följa dessa fem enkla steg för en lyckad reparation av dynan:

Steg 1: Samla ihop det material som behövs för reparationen av dynan

En bra kirurg måste ha alla material och tillbehör som behövs för den operation han förbereder sig för att utföra. I vårt fall behövs bara fyra saker:

  • En skalpell eller en sax;
  • En textiltråd som motsvarar den ursprungliga färgen på täcket;
  • En nål;
  • En fingerborg.

Det var allt! Och de flesta av dessa material bör du redan ha hemma. Om du inte har det kan du förmodligen hitta dem i den lilla gör-det-själv-butiken bredvid.

Steg 2: Töm täcket

Nu när alla material för reparation av dynan är på plats kan du gå vidare till nästa steg: tömma plyschan.

Kom ihåg att det inte är nödvändigt att gå igenom det här steget om dynan är ny eller nyligen tillverkad. I båda dessa fall bör du gå direkt till steg 5 eller steg 3 om leksaken inte har rengjorts på ett tag.

Kort sagt, för att tömma plyschleksaken som ska repareras behöver du använda en skalpell eller sax. Verktyget gör det möjligt för dig att lossa huvudfogen på gosedjuret.

Denna är vanligtvis belägen på ryggen. Men det är också möjligt att hitta den på ett annat ställe. Om leksaken har en lång päls, tveka inte att dra isär den så att du kan hitta sömmen bakom den.

När du har hittat den är allt du behöver göra att klippa ut sömmen (men inte hela sömmen) och dra ut stoppningen. Du kommer att se att den kommer att lukta mögel och inte vara särskilt hälsosam. Så det är bäst att göra sig av med den så snart som möjligt och byta ut den.

Annars, nu när täcket är tomt, tveka inte att rengöra insidan grundligt för att ta bort de lukter som den gamla stoppningen lämnat efter sig. För att förenkla arbetet kan du vända det uppstoppade djurskinnet ut och in. Sedan är det bara att dammsuga det för att se till att all smuts har avlägsnats.

När detta är gjort kan du gå vidare till nästa steg i dyngreparationen: rengöring av plyschan.

Steg 3: Rengöring och tvätt av plyschan

Enbart dammsugning räcker inte för att fullständigt desinficera ditt plyschdjur. Du måste också tvätta den väl för att se till att den är ren. Och för detta har du tre alternativ att välja mellan:

  • Maskintvätt;
  • Torrtvätt;
  • Handtvätt.

Observera att det första alternativet inte är lämpligt för alla plyschleksaker. Vissa modeller kan inte tvättas i maskin. Innan du rengör gosedjuret bör du först läsa produktetiketten. På den står vanligtvis den korrekta rengöringsmetoden.

Om du kan tvätta den i tvättmaskinen ska du se till att linda in den i ett örngott innan du lägger den i tvättmaskinen. Glöm inte att tillsätta mjukmedel och ett särskilt flytande tvättmedel för ull.

För en skonsammare och effektivare kemtvätt kan du använda olika produkter. Bland de vanligaste är en blandning av bikarbonat och mjöl, torrschampo och potatis.

Slutligen, om du föredrar den gamla goda metoden med handtvätt, använd ljummet vatten och en mild produkt för rengöring. I allmänhet rekommenderas det att använda schampodroppar. Men innan du gör något ska du alltid ta dig tid att kontrollera etiketten och se om ditt barns filt är handtvättbar eller inte.

Kort sagt är detta några tvättmetoder för täcken som kan vara användbara i din plyschreparations process. Om du vill ha mer information om hur du ska göra, kan du läsa vår artikel om hur man rengör ett gosedjur.

Steg 4: Stoppa plyschan

Nu när plyschan är ren kan du fortsätta att stoppa upp den. Men först måste du se till att den är torr. Och efter tvätt är det bäst att låta den torka i solen i några timmar eller till och med en hel dag. När detta är gjort är allt som återstår att göra att stoppa upp den.

Naturligtvis kan du inte lägga tillbaka den stoppning som du tog bort tidigare. Det är bättre att ersätta den med ny. Naturligtvis kan du välja mellan olika typer av stoppning. Men för den bästa mjukheten och komforten är stoppning av bomull det bästa valet.

När du stoppar plysch är det också viktigt att börja med huvudet. Se till att du inte glömmer bort de olika delarna av huvudet, till exempel näsan, öronen och snabeln om det är en elefantplysch.

Gå sedan vidare till gosedjurets lemmar: armar och ben samt svansen om den har en. I det här skedet är reparationen av dynan nästan klar! Och det finns bara ett sista steg att ta för att få plyschdjuret att se ut som nytt igen.

Steg 5: Sy ihop dynan

När du kommer till den punkt där du måste stoppa upp kroppen tar du först sytråd, nål och fingerborg. Du måste sy baksidan av plyschan tills det bara finns tillräckligt med utrymme för att sätta din hand.

Är du inte alltför bekväm med att använda en nål? Ingen panik! Att sy ett täcke är en ganska enkel operation som du säkert kan göra bra. Nyckeln är att använda en ganska stor nål och göra slingor med tråden. Detta är det enklaste sättet att göra det på! Men om du har en bättre teknik, tveka inte att använda den.

Efter att du har sytt, och sett till att lämna ett litet utrymme för din hand, kan du fortsätta att stoppa kroppen och ryggen tills täcket är fullt. När detta är fallet är allt som återstår att göra den sista sömnaden. Nu är dynreparationens reparation klar!

Ditt barns gosedjur eller ditt eget är så gott som nytt. Han eller hon kan leka med den igen.

Slutsats om hur man reparerar ett gosedjur

Du vet nu att en reparation av en mjukisdjur är möjlig utan att du behöver spendera en förmögenhet eller gå till ett proffs. Det är fullt möjligt att reparera ditt gosedjur själv. Allt du behöver är de rätta verktygen för jobbet. Och listan är kort. Du behöver inte mycket utrustning: bara en nål, en textiltråd och en sax eller skalpell.

Om du följer den noggrant kommer tillvägagångssättet som vi har beskrivit i den här artikeln att garantera en lyckad reparation av dynan. Alla skador kan dock inte repareras. Om ditt barns gosedjur är alltför skadat är det ibland bättre att ersätta det med ett nytt. Och på Min-gosedjur kan du hitta ett brett utbud av plyschleksaker som kommer att bli utmärkta tröstdjur för ditt lilla barn.

Gratis leverans

från 568 Kr av köpet*

Svenska leverans

Deliverly överallt i Sverige

100 % säker

PayPal / MasterCard / Visa

10 % rabatt på hela butiken!

Gå med i vår VIP-kundlista och ta del av våra exklusiva erbjudanden, kampanjer, privata försäljningar och få din välkomstgåva.